Ομιλίες

Ομιλία στο 6ο Συνέδριο Exposec-DefenseWorld

Κυρίες και Κύριοι,

Θα ήθελα αρχικά να ευχαριστήσω τους διοργανωτές για την πρόσκληση, προκειμένου να συμμετάσχω με την ιδιότητα του τομεάρχη Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας στο 6ο ΕΤΉΣΙΟ ΣΥΝΈΔΡΙΟ EXPOSEC-DEFENSEWORLD.

Κυρίες και Κύριοι,

Ο κόσμος μας σήμερα είναι άλλος από αυτόν που μεγαλώσαμε. Αυτό είναι γεγονός.

Με την ειδοποιό διάφορα ότι αύριο κιόλας θα είναι ένας κόσμος που δε θα έχει καμία σχέση με ό,τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Η επιστήμη, η τεχνολογία, οι ανάγκες του ανθρώπου τρέχουν μπροστά με ιλιγγιώδεις ταχύτητες. Και ενώ επηρεάζουν άμεσα την ζωή των πολιτών, δεν αφομοιώνονται πλήρως από τη μεγάλη πλειοψηφία τους, ακριβώς λόγω της ταχύτητάς τους.

Ως γνωστόν η άμυνα και η ασφάλεια είναι οι τομείς που πρώτα εφαρμόζονται οι τεχνολογικές εξελίξεις, ιδιαιτέρως στα ισχυρά και προηγμένα κράτη. Αυτό παίζει σημαντικό ρόλο σε έναν κόσμο που δεν έχει μάθει να ζει και να συνυπάρχει ειρηνικά. Σε έναν κόσμο που στο όνομα της Ισχύος και του Συμφέροντος πριονίζει το κλαδί στο οποίο καθόμαστε όλοι.

Κυρίες και Κύριοι,

Μέσα στα επόμενα 5 χρόνια 3 τεχνολογικές ανακαλύψεις, θα κυριαρχήσουν παγκοσμίως και θα αποτελέσουν τα θεμελιώδη milestones πάνω στους τομείς της Άμυνας και της Ασφάλειας. Πάνω από όλα όμως θα αλλάξουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε, πράττουμε και ζούμε.

Πρώτον το 3D printing.

Δεύτερον τα UAV (Unmanned Aerial Vehicle) και βέβαια

Τρίτον η τεχνητή νοημοσύνη.

Αν οι Κινέζοι φίλοι μας έχουν τη δυνατότητα με ακτίνες λέιζερ να θέσουν σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια ενός αεροσκάφους τελευταίας γενιάς της ευρωατλαντικης συμμαχίας αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολεί άμεσα όλους.

Αν ο πρόεδρος Νετανιάχου εμφανίζεται στα διεθνή φόρα με ένα κομμάτι από UAV ιρανικής προέλευσης, που θεωρείται μεγάλος και προφανής κίνδυνος για την ασφάλεια της Χώρας του, αυτό πρέπει να μας κάνει να καταλάβουμε που οδεύει η επόμενη φάση της κυριαρχίας στους αιθέρες, στο πλαίσιο της κατασκοπείας και της ασφάλειας.

Αν με 3D printing έχει η πολεμική βιομηχανία την ευκαιρία να κατασκευάσει μαζικά και ταχύτατα ότι σχεδιάζει και αυτό εντός λίγων ωρών τότε κυρίες και κύριοι αυτό αλλάζει τα δεδομένα στον γεωπολιτικό χάρτη και διαμορφώνει διαφορετικούς όρους στις παγκόσμιες ισορροπίες.

Αν κορυφαίοι επιχειρηματίες, διάνοιες της τεχνολογίας και της επιστήμης καθώς και ειδικοί, συμφωνούν πως η τεχνητή νοημοσύνη στο μέλλον πιθανόν να αναμετρηθεί με το ανθρώπινο είδος για τον έλεγχο και άρα την κυριαρχία τότε η ασφάλεια αυτή καθαυτή τίθεται ως το σημαντικότερο διακύβευμα της εποχής που έρχεται.

Αν το διαδίκτυο ή ακόμα το deep web είναι ο κόσμος που μπορεί να αλλοιώσει εκλογικά αποτελέσματα, να αποσταθεροποιήσει μια χώρα, να διακινήσει όπλα, να υπηρετήσει άρρωστα τρομοκρατικά μυαλά κλπ τότε η ώρα να δράσουμε είναι όχι αύριο, ούτε σήμερα, είναι χθες κυρίες και κύριοι! Το ποτάμι της τεχνολογίας δε γυρίζει πίσω και αυτό, επιτρέψτε μου, δε χρειάζεται να είσαι ειδικός για να το παρατηρήσεις και να το νιώσεις.

Που φαίνεται λοιπόν πως πάνε οι εξελίξεις;

Ο δρόμος της δημιουργίας δικλείδων ασφάλειας, πρωτοκόλλων άμυνας και διαύλων συνεννόησης μεταξύ των χωρών, ιδιαιτέρως δε αυτών που έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα, μπορεί να μειώσει ή τουλάχιστον να περιορίσει τους σοβαρούς κινδύνους που ελλοχεύουν.

Ο πόλεμος και η ειρήνη ανά τους αιώνες, έγιναν για το νερό, την τροφή, την ενέργεια και τη Θρησκεία. Η επιβίωση όμως κάθε χώρας ξεχωριστά και όλων μαζί εξαρτάται αποκλειστικά από τον πλανήτη στον οποίο ζούμε. Τίθεται λοιπόν το καίριο ερώτημα “αν τα όπλα μαζικής καταστροφής που έχουμε αναπτύξει για την άμυνα και την ασφάλειά μας μπορούν εν δυνάμει να οδηγήσουν στην καταστροφή μας”.

Σε ότι έχει να κάνει με τη Χώρα μου, θέλω να είμαι ξεκάθαρος:

H μέχρι σήμερα σχεδίαση των εξοπλιστικών προγραμμάτων έγινε αποσπασματικά χωρίς πάντα τον αναγκαίο προγραμματισμό που πρέπει να διέπει τη στρατηγική μιας κυρίαρχης χώρας. Συν αυτό οι περιοριστικές οικονομικές πολιτικές της τελευταίας δεκαετίας επιδείνωσαν την κατάσταση, περιορίζοντας δραστικά και τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Την ίδια στιγμή οι συσχετισμοί δυνάμεων στην περιοχή, η στρατηγική έντασης από την γείτονα χώρα και τα νέα δεδομένα που απορρέουν από τις οι θαλάσσιες ζώνες μας (ΑΟΖ),  δημιουργούν προκλήσεις και γεννούν κινδύνους.

Κυρίες και Κύριοι, όλα τα παραπάνω μας υποχρεώνουν να τολμήσουμε ένα άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά στο τεχνολογικό μέλλον.  Μας ωθούν στο να προγραμματίσουμε, σχεδιάσουμε και υλοποιήσουμε μια εντελώς διαφορετική στρατηγική άμυνας και ασφάλειας . Στη νέα εποχή είναι αδύνατο, ασύμφορο και θνησιγενές να πάμε με τους κανόνες, τα όπλα και το δόγμα του παρελθόντος.  Η τεχνολογία πρέπει να αποτελέσει το σημαντικότερο στρατηγικό μας πλεονέκτημα. Ο Κύπριος Νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης δήλωσε μόλις προχθές, ότι “στο μέλλον ένα ρομπότ θα πάρει το Νόμπελ”. Η 4η Βιομηχανική επανάσταση έχει ξεκινήσει και θα προκαλέσει τεκτονικές αλλαγές στην ζώη μας και την καθημερινότητά μας.

Μέχρι το 2020 75 δις συσκευές θα είναι συνδεδεμένες με το Διαδίκτυο.

Σκεφτείτε πόσο αυτό θα επηρεάσει τον τομέα της Άμυνας ή της Ασφάλειας μιας χώρας.

Δε θα επεκταθώ για ευνόητους λόγους στην ανάλυση του αμυντικού προγράμματος μας. Θα πω απλά ότι ένα κατασκοπευτικό drone πρέπει να απωθείται ή να καταρρίπτεται από ένα άλλο και όχι από 3-4 πολεμικά αεροσκάφη, όπως πρακτικά συμβαίνει τώρα, με υπέρογκο κόστος.

Θα τονίσω όμως πως κυρίαρχος στο Αιγαίο δεν είναι μόνο αυτός που έχει αριθμητική υπέροχη αλλά αυτός που θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για να ελέγξει την επικοινωνία, αυτός που πρώτος θα έχει πρόσβαση στην πληροφορία. Δηλαδή η “εξοπλιστική μάχη” του αύριο θα έχει κατά κύριο λόγο προηγμένα τεχνολογικά χαρακτηριστικά.

Για αυτό το σκοπό πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, φορείς, ιδιωτικές εταιρείες στην Ελλάδα, θα πρέπει ήδη κατά παραγγελία του ΥΠΕΘΑ να εργάζονται προς αυτή τη κατεύθυνση.

Το μέλλον δε θα περιμένει,  το αύριο είναι εδώ.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.