Δελτία ΤύπουΣτην τελετή παρέστη ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, καθώς και η Πολιτική και Φυσική Ηγεσία του Σώματος.

Τον καθιερωμένο όρκο έδωσαν οι εκατόν ογδόντα οκτώ (188) νέοι Υπαστυνόμοι Β’, που αποφοίτησαν από τη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά τη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε σήμερα (23.06.2013) το πρωί στις εγκαταστάσεις της Σχολής, στους Θρακομακεδόνες Αττικής.

Τα ξίφη στους νέους Αξιωματικούς επέδωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας και ακολούθως ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλης Κικίλιας, ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Ιωάννης Τραγάκης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, κ. Αθανάσιος Ανδρεουλάκος και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης.

Στην τελετή χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ.κ. Αθηναγόρας, συνεπικουρούμενος από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη - Υποστράτηγο ε.α. Νεκτάριο Κιούλο.

Στην ορκωμοσία παραβρέθηκαν ο Βουλευτής κ. Δημήτριος Τσουκαλάς, ως Εκπρόσωπος του Αρχηγού της Μείζονος Αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα, ο Βουλευτής κ. Τέρενς Κουΐκ, ως Εκπρόσωπος του Προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Πάνου Καμμένου, ο Βασίλειος Μαστρογιάννης, ως Εκπρόσωπος του Προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτη Κουβέλη, ο Βουλευτής κ. Αθανάσιος Παφίλης, ως Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Δημητρίου Κουτσούμπα και ο πρώην Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος Οικονόμου.

Παρέστησαν επίσης, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος Χρήστος Μανωλάς, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, η Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας με επικεφαλής τον Αρχηγό του Σώματος Αντιστράτηγο Δημήτριο Τσακνάκη, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Βασίλειος Παπαγεωργίου και ο Αρχηγός Λιμενικού Σώματος και Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Αθανάσιος Αθανασόπουλος.

Επίσης, παραβρέθηκαν επίτιμοι Αρχηγοί του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας, Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι των Συνδικαλιστικών Σωματείων και Φορέων, Καθηγητές της Αστυνομικής Ακαδημίας, καθώς και συγγενείς και οικείοι των νέων Υπαστυνόμων.

Οι νέοι Υπαστυνόμοι παρέδωσαν την πολεμική σημαία της Σχολής στους 3ετεις Δοκίμους Υπαστυνόμους και στη συνέχεια, μετά τον όρκο τους, ο Διοικητής της Σχολής Αξιωματικών, Ταξίαρχος Φώτιος Νικητάκης ανέγνωσε την Ημερήσια Διαταγή.

Τα πτυχία σπουδών στους νέους Υπαστυνόμους απένειμε την Παρασκευή, 20.06.2014, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης.

Υπενθυμίζεται ότι η Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας είναι ισότιμη με τις Σχολές των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Χώρας και τις αντίστοιχες Παραγωγικές Σχολές των Ενόπλων δυνάμεων.

Οι εξερχόμενοι της Σχολής Υπαστυνόμοι Β’, Αξιωματικοί γενικών καθηκόντων, έχουν τη δυνατότητα εξέλιξης μέχρι την κορυφή της ιεραρχικής πυραμίδας στο βαθμό του Αντιστράτηγου και του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η εισαγωγή των σπουδαστών στη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας από το έτος 1995 πραγματοποιείται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία των Γενικών εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας, για την πρόσβαση των κατόχων απολυτηρίου Ενιαίου Λυκείου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Αποστολή της Σχολής Αξιωματικών είναι η σύγχρονη, επιστημονική, θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση των Δοκίμων Υπαστυνόμων, η οποία αποβλέπει στην άρτια επαγγελματική κατάρτιση, τη γενική μόρφωση και την κατάλληλη σωματική και ψυχική προετοιμασία των εκπαιδευομένων, με στόχο τη μεγιστοποίηση της προσφοράς αυτών στην Πολιτεία και στο κοινωνικό σύνολο.

Η φοίτηση των Δοκίμων Υπαστυνόμων στη Σχολή διαρκεί οκτώ (8) εξάμηνα και χωρίζεται σε τέσσερα (4) εκπαιδευτικά έτη.