Δελτία Τύπου



Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλης Κικίλιας και ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χαράλαμπος Αθανασίου προήδρευσαν σήμερα, 25 Ιουνίου 2014, 

της Υπουργικής Συνάντησης Ε.Ε.-Η.Π.Α. για θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (ΔΕΥ), που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ, κ. Eric Holder, ο Υφυπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, κ. Alejandro Mayorkas η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, κα Cecilia Malmström και η Γενική Διευθύντρια Δικαιοσύνης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κα. Françoise Le Bail.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν μία σειρά κρίσιμων ζητημάτων για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως η προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, η μετανάστευση, η τρομοκρατία και η δικαστική συνεργασία.

Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά την ολοκλήρωση της Υπουργικής Συνάντησης ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλης Κικίλιας, κατά την τοποθέτηση του, ανέφερε τα εξής:

«Στο πλαίσιο της Υπουργικής Συνάντησης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στον Τομέα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, συζητήσαμε με τους Αμερικανούς Εταίρους μας σχετικά με το μέλλον της συνεργασίας μας στον τομέα Δικαιοσύνης και  Εσωτερικών Υποθέσεων.

Η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, η προστασία των  συνόρων, η τρομοκρατία, και το οργανωμένο διεθνικό έγκλημα απετέλεσαν τους κύριους θεματικούς άξονες της συζήτησής μας.

Συζητήσαμε σχετικά με τα ζητήματα της κινητικότητας, της μετανάστευσης και της προστασίας των συνόρων και συμφωνήσαμε ότι οι συστηματικές επαφές είναι αναγκαίες για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, καθώς και για τον συντονισμό των στρατηγικών εξισορρόπησης της μετανάστευσης και της ανάπτυξης σε περιοχές υψηλής προτεραιότητας τόσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ, παραμένουμε προσηλωμένοι στον στόχο της ένταξης το συντομότερο δυνατό στον ανωτέρω μηχανισμό όλων των κρατών μελών της ΕΕ που έχουν απομείνει εκτός μηχανισμού.

Ανταλλάξαμε απόψεις αναφορικά με τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης και της στρατολόγησης τρομοκρατών, καθώς και  για την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού. Συζητήσαμε εκτενώς το όλο θέμα με βάση την Έκθεση του Συντονιστή Αντιτρομοκρατικής Δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαστε πρόθυμοι για στενότερη συνεργασία με τις ΗΠΑ, μέσω ενίσχυσης του διαλόγου μας και βελτίωσης της ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με αυτό το πολύπλευρο πρόβλημα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, είχαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε σχετικά με τις διαστάσεις που έχει λάβει το οργανωμένο διεθνικό έγκλημα και τις προσπάθειες που πρέπει να καταβληθούν, εκατέρωθεν, για την αντιμετώπισή του. Επιβεβαιώσαμε, επίσης, τη σημασία που αποδίδουμε στην ανάπτυξη δημιουργικών πλαισίων δράσης κατά του διεθνικού οργανωμένου εγκλήματος και στην δημιουργία νομικής βάσης για περαιτέρω συνεργασία με γνώμονα την προαγωγή των δημοκρατικών αρχών και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που αποτελούν θεμέλιο κάθε επιτυχημένης στρατηγικής για το οργανωμένο έγκλημα.

Επιπλέον, οι κοινές προσπάθειες που έχουν αναληφθεί στους τομείς της ασφάλειας και της καταπολέμησης του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο αποτέλεσαν σημαντικό θέμα της ημερησίας διάταξης της Υπουργικής συνάντησης.

Παράλληλα, ενημερωθήκαμε από την Ιταλική Αντιπροσωπεία για τις προτεραιότητες του προγράμματός της ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014, και στην οποία θέλω ολόψυχα να ευχηθώ καλή αρχή και καλή επιτυχία.

Εκπροσωπώντας την Ελληνική Προεδρία, που ολοκληρώνει σε λίγες ημέρες από σήμερα επίσημα το έργο της, θα ήθελα να κλείσω τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ότι η συζήτηση στο πλαίσιο της Υπουργικής Συνάντησης Ευρωπαϊκής Ένωσης- Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στον Τομέα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων θα συμβάλλει ουσιαστικά στην διαμόρφωση των μελλοντικών στρατηγικών κατευθύνσεων, προκειμένου  να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις των σύγχρονων κοινωνιών.

Σας ευχαριστώ πολύ».