Δελτία Τύπου«...Αυτή η ομοθυμία των δέκα εκατομμυρίων Ελλήνων, με την οποία αντίκρυσαν το φοβερό γεγονός του πολέμου, είναι θαρρώ το πιο σπουδαίο φαινόμενο στην ιστορία του έθνους μας ολόκληρη. Η Ελλάδα σύσσωμη, σύψυχη, στάθηκε μπροστά στο ανοιχτό βιβλίο της Μοίρας και υπαγορεύει το νέο κεφάλαιο της ιστορίας της (...) Αυτό το θάμα δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται μέσα στην ιστορία της φυλής. Δε θα ‘ναι και η στερνή. Γιατί η Ελλάδα, μέσα στο προνομιούχο κύτταρό της, είναι ένας αιώνια νέος και ολοζώντανος οργανισμός…»

Στρατής Μυριβήλης, 15 Νοεμβρίου 1940
«Η ώρα της Ιστορίας»
Περιοδικό Νέα Εστία, τεύχος 334

 

Ο Στρατής Μυριβήλης, με «όπλο» την πένα του, ανέδειξε το μήνυμα του έπους του 1940. Ένα μήνυμα που αφύπνισε τη γενιά του ΄40, ένα μήνυμα που ακόμα και σήμερα, 74 χρόνια μετά, παραμένει διαχρονικό και ανεξίτηλο στο χρόνο.

Η δίψα του ελληνικού λαού για ελευθερία υπήρξε ανεξάντλητη, αποδεικνύοντας ότι κάθε εθνική προσπάθεια μπορεί να επιτευχθεί όταν υπάρξει ομοθυμία, ομοψυχία και ομόνοια. Όταν συλλογικό και ατομικό συμφέρον έχουν ένα κοινό παρανομαστή: το συμφέρον του έθνους.

Ας κρατήσουμε αυτό το μήνυμα, όπως μας το έχει υπαγορεύσει η ιστορία μας. Σήμερα που η ελληνική κοινωνία αρχίζει να διαγράφει τροχιά ανάκαμψης, μαζί, ενωμένοι μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά, αφήνοντας την κρίση οριστικά στο παρελθόν.

Σε αυτή την προσπάθεια το έμψυχο δυναμικό των Σωμάτων Ασφαλείας και το πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη δίνουν δυναμικό παρών με τον καθημερινό αγώνα τους για να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους. Την ασφάλεια όλων μας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

 

Βασίλης Κικίλιας

Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη