Δελτία ΤύπουΟλοκλήρωση επίσκεψης Συντονιστή Μεταναστευτικής Πολιτικής Ν.Δ. Βασίλη Κικίλια  στο Ισραήλ

 

 

 

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη στο Ισραήλ του ειδικού Συντονιστή Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτή Α’ Αθηνών, Βασίλη Κικίλια.
Ο κ. Κικίλιας ήταν σήμερα ομιλητής στο διεθνές Συνέδριο με θέμα «Στρατηγικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο», που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Bar Ilan του Τελ Αβίβ, σε συνεργασία με το κέντρο στρατηγικών σπουδών Begin-Sadat.
 
Ο κ. Κικίλιας στην ομιλία του αναφέρθηκε στη σχέση Ελλάδας-Ισραήλ, ορίζοντάς την ως σχέση πραγματικών φίλων. Τόνισε πως παρατηρείται τα τελευταία χρόνια μια μεταστροφή των Ευρωπαίων στην αντίληψη των θεμάτων ασφαλείας και του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει το Ισραήλ, χαιρετίζοντας αυτή τη μεταστροφή και εκτιμώντας πως έτσι ενισχύεται ο ρόλος της Ελλάδας και της Κύπρου που δύνανται να ενισχύσουν περαιτέρω τις ήδη στενές τους σχέσεις με το Ισραήλ.
Υποστήριξε ότι τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα μπορούν να προσφέρουν στρατηγικό βάθος στο Ισραήλ εξαιτίας της γεωγραφικής τους θέσης στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Τέλος, ο κ. Κικίλιας στάθηκε στις σταθερά βελτιούμενες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, που επιτρέπουν τόσο τη στενότερη στρατηγική συνεργασία, όσο και την οικονομική, είτε μέσω επενδύσεων στην Ελλάδα, είτε μέσω της ανάπτυξης της τουριστικής βιομηχανίας, καθώς η Ελλάδα προσφέρεται ως ο πλέον ασφαλής και φιλικός ταξιδιωτικός προορισμός για τους πολίτες του Ισραήλ.
 
Κατά τη διήμερη παραμονή του στο Ισραήλ, ο Βασίλης Κικίλιας συναντήθηκε με τον Υπουργό Επιστημών, Τεχνολογίας και Διαστήματος, Ofir Akunis. Στη συνάντηση συζητήθηκε η δυνατότητα συνεργασίας σε τεχνολογικό επίπεδο για την αντιμετώπιση θεμάτων ασφαλείας (μεταναστευτικό/προσφυγικό), αλλά και η ανάπτυξη στενότερων εμπορικών σχέσεων και έρευνας μέσω της ανταλλαγής τεχνογνωσίας.
Στο τέλος της συνάντησης, ο κ. Κικίλιας δήλωσε πως «η Ελλάδα θα μπορούσε να ακολουθήσει το παράδειγμα του Ισραήλ, το οποίο μέσα σε ελάχιστα χρόνια και με τα πενιχρά μέσα που του παρείχε η περιοχή, κατάφερε να δημιουργήσει μια δεύτερη Silicon Valley».
Ο κ. Κικίλιας πραγματοποίησε και σειρά επαφών με βουλευτές του ισραηλινού Κοινοβουλίου και κρατικούς αξιωματούχους. Σε όλες του τις συναντήσεις συζήτησε θέματα ασφαλείας στην περιοχή και πιθανούς στρατηγικούς κινδύνους που μπορεί να επιδεινώσουν το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα, τονίζοντας στους συνομιλητές του ότι η πρόληψη και η καλή οργάνωση υπερτερούν της αντίδρασης σε ένα ήδη διαμορφωμένο πρόβλημα.