Δελτία Τύπου 

Ολοκλήρωση επίσκεψης Συντονιστή Μεταναστευτικής Πολιτικής ΝΔ κ. Βασίλη Κικίλια στη Γερμανία

 

 

 

 

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Γερμανία, κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας με επικεφαλής το Συντονιστή Μεταναστευτικής Πολιτικής, βουλευτή Α’ Αθηνών, κ. Βασίλη Κικίλια, ύστερα από πρόσκληση του Ιδρύματος Αντενάουερ (KonradAdenauerStiftung). Στην αποστολή μετείχαν ο αναπληρωτής Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αρκαδίας, κ. Κώστας Βλάσης, η Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Σερρών, κυρία Φωτεινή Αραμπατζή και ο κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης, μέλος του Τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής του κόμματος.


Κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψης σε Νυρεμβέργη και Βερολίνο, τα στελέχη του κόμματος συναντήθηκαν με κυβερνητικούς αξιωματούχους, μέλη του γερμανικού Κοινοβουλίου και επικεφαλής μονάδων συντονισμού ασφάλειας και εσωτερικών υποθέσεων, στους οποίους παρατέθηκαν αναλυτικά οι θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα.


Στο Βερολίνο, οι βουλευτές της Ν.Δ. συναντήθηκαν με τον Υφυπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Dr. OleSchroder και τον Υπουργό Επικρατείας Dr. HelgeBraun.


Ο Συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Βασίλης Κικίλιας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη που πραγματοποιήσαμε στη Γερμανία έπειτα από πρόσκληση του Ιδρύματος Αντενάουερ το οποίο και ευχαριστούμε θερμά. Σε όλες μας τις συναντήσεις, είχαμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε το εθνικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος, αναδεικνύοντας όλες τις διαστάσεις του, όχι μόνο σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, αλλά και όσον αφορά ζητήματα εθνικής ασφάλειας και αναπόφευκτων επιπτώσεων στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.


Στη συνάντηση με τον Υφυπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας, Dr. OleSchroder, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας και τα προβληματικά της σημεία, στις επιτροπές προσφυγών και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε ελληνικό επίπεδο, στην δυσάρεστη κατάσταση που επικρατεί στα νησιά μας, στη Βόρεια Ελλάδα και στα σύνορά μας με την πΓΔΜ, καθώς και στις διαδικασίες φύλαξης των συνόρων μας.


Πιο συγκεκριμένα, παραθέσαμε αναλυτικά τις θέσεις μας ως προς την υιοθέτηση ενός Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, τις συμφωνίες επανεισδοχής της Ε.Ε. με τις χώρες προέλευσης, καθώς και την απαραίτητη δημιουργία πρόσθετων τάξεων υποδοχής για τα παιδιά των προσφύγων στα ελληνικά σχολεία, αλλά και δικτύων υγειονομικής παρακολούθησης και επιδημιολογικής επιτήρησης.


Ιδιαίτερη αναφορά στις επαφές μας στο Βερολίνο έγινε στην απόφαση δημιουργίας ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, μια διαχρονική διεκδίκηση των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας.


Στη συνάντηση με τον Υπουργό Επικρατείας HelgeBraun, αποφασίσαμε τη στενή συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία για το προσφυγικό-μεταναστευτικό και την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας.


Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την έκβαση της επίσκεψης αυτής και θέλω να πιστεύω ότι, παρότι ο δρόμος μπροστά μας είναι μακρύς, θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε στη Νέα Δημοκρατία με την ίδια επιμονή, με στόχους την εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών για πρόσφυγες και μετανάστες και μέριμνα για την ασφάλεια της χώρας μας και των Ελλήνων πολιτών».